7 tipov na rýchle a zdravé nátierky pre deti

Autor: Paula

Na chlebík či na rožok, nátierky pre deti sú skvelou voľbou, ako našim drobcom do jedálnička zaradiť niečo zdravé. Aj zeleninu. V podobe chutnej domácej nátierky dostanete do dieťaťa zeleninku či ovocie, aj keď ich bežne odmieta. 

 

Nátierky pre deti

Asi každá mama dáva deťom denne pečivo. Na raňajky, na desiatu či na večeru. Obohaťte jedálniček svojho dieťaťa o nátierku, ktorú si rýchlo a jednoducho pripravíte v pohodlí vlastnej kuchyne. Domáca nátierka je predsa len zdravšia, ako kupovaná v obchode. Navyše, keďže si ju pripravíte sama, presne poznáte jej zloženie. Nechajte deti, nech nátierkam vymyslia nejaký vlastný názov, napríklad podľa obľúbenej rozprávky. Máme pre vás zopár tipov na rýchle nátierky pre deti, ktoré sú zároveň aj zdravé.

Kalerábová nátierka

Potrebujeme: 1 menší kaleráb, 1 lyžička bieleho jogurtu, 1 polievková lyžica rastlinného tuku, strúhaný syr, štipka petržlenovej vňate

Postup: Kaleráb najemno nastrúhame a dáme do misky. Pridáme jogurt s tukom a dôkladne vymiešame. Nátierku natrieme na čerstvé pečivo, ozdobíme troškou vňate a posypeme strúhaným syrom.

Mrkvová nátierka

Potrebujeme: 1 mrkva, 10g masla, menší kúsok póru

Postup: Nastrúhanú mrkvu rozmiešame (alebo rozmixujeme) s maslom. Pridáme nadrobno nasekaný pór a môžeme natierať na chlieb alebo iné pečivo.

Reďkovková nátierka

Potrebujeme: zväzok reďkovky, 120g jemného tvarohu, štipka soli, 2 lyžice kyslej smotany, 1 lyžica nakrájanej pažítky

Postup: Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme chvíľku odstáť. Prebytočnú vodu odstránime. Tvaroh a smotanu spolu rozmiešame, pridáme pažítku a nastrúhanú reďkovku a dobre vymiešame.

Tuniaková nátierka

Potrebujeme: 2 polievkové lyžice tuniaka vo vlastnej šťave, 2 polievkové lyžice syra Lučina alebo syra žervé, pažítka

Postup: Tuniaka v miske vymiešame so syrom a pridáme štipku nadrobno nakrájanej pažítky. Výborne chutí na kváskovom chlebe.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Zdravé raňajky pre deti

 

Mäsová nátierka

Zvýšilo vám mäso z obeda? Môžete z neho pripraviť chutnú nátierku.

Potrebujeme: mäso (ideálne jemné kuracie), 70g masla, polovička menšej cibule, 1 uvarené vajce, 1 polievková lyžica horčice, štipka soli.

Postup: Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Natrieme na chlebík a môžeme ozdobiť troškou nakrájanej pažítky.

Bryndzová nátierka

Potrebujeme: bryndza, maslo, 1 jarná cibuľka, 1 polievková lyžica kyslej smotany, troška mletej červenej papriky

Postup: Bryndzu s maslom vymiešame. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, vmiešame smotanu, posypeme mletou paprikou a všetko dôkladne premiešame.

Šošovicová nátierka

Potrebujeme: hrsť šošovice, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, 1 polievková lyžica olivového oleja, malá šalotka, kocka droždia

Postup: Šošovicu prepláchneme a uvaríme. Scedíme. Šalotku nakrájame nadrobno. Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú šalotku a krátko pražíme. Pridáme rozdrobené droždie a odstavíme. Napokon pridáme šošovicu a biely jogurt, premiešame, natrieme na chlieb a môžeme podávať.

Pridať komentár