Potravinová intolerancia a potravinová alergia – aké sú medzi nimi rozdiely?

Autor: spokojná mama

Vedeli ste, že alergie patria k najčastejším chronickým ochoreniam v Európe? Štatistiky sú dokonca tak desivé, že podľa lekárov bude do roku 2025 s alergiami zápasiť až polovica populácie na našom kontinente. Potravinová alergia a potravinová intolerancia však nie sú to isté. Každé ochorenie má iné prejavy aj príčiny vzniku.

Potravinová alergia je imunitná reakcia

Alergie sú celosvetovo na vzostupe a ich enormný nárast ma na svedomí aj pandémia spojená s Covidom 19. Potravinová alergia pritom nie je výnimkou, keďže podobne ako alergia na prach, peľ či zvieraciu srsť predstavuje prehnanú reakciu imunitného systému na alergén.potravinová alergie Väčšina alergií sa pritom prejaví už v prvom roku života, no významnými zmenami, ktorými naša planéta prechádza, veľa alergikov pribúda aj v dospelom veku.

Ako sa prejavuje potravinová alergia?

Ako sa ale taká potravinová alergia prejavuje? Asi najznámejšou potravinou alergiou je alergia na bielkovinu kravského mlieko, orechy, ryby, lepok a kvasnice. Príznaky v tomto prípade môžu byť rôzne, no najčastejšie sa prejavia do niekoľkých hodín od konzumácie alergénu v podobe opuchov, žihľavky, bolestí brucha, hnačkou alebo zvracaním. Ani pri potravinových alergiách však nie sú vylúčené ťažšie anafylaktické reakcie, ktoré môžu človeka ohroziť na živote. V tomto prípade ide o závažné alergické reakcie spôsobujúce náhle klesnutie krvného tlaku a zúženie dýchacích ciest, kedy je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc alebo postihnutému aplikovať do nohy adrenalínové pero. 

Čo je potom potravinová intolerancia?

Ako sme už v úvode uviedli potravinová alergia a potravinová intolerancia sú dve rôzne ochorenia, ktoré sa často zamieňajú. Na rozdiel od potravinovej alergie, kde reaguje imunitný systém na určitú potravinu ako toxín, potravinová intolerancia nie je imunitnou odpoveďou ale chemickou reakciou na určité látky v jedle. Laicky povedané váš žalúdok nedokáže určité potraviny spracovať a bude na nich reagovať podráždeným črevom. potravinová intoleranciaRozhodujúcim faktorom pri potravinovej intolerancii býva aj množstvo skonzumovanej látky. Každý organizmus má totiž individuálnu hranicu, ktorú dokáže enzymaticky stráviť. Preto ak skonzumujete malé množstvo neznášanlivej potraviny, vaše telo nemusí vôbec zareagovať, po prípade sa príznaky dostavia až po niekoľkých dňoch.

Prejavy potravinovej intolerancie

Niekedy je veľmi ťažké rozlíšiť príznaky potravinovej alergie a potravinovej intolerancie. Veľa prejavov je totožných ako dýchacie ťažkosti, opuchy či žihľavka alebo iný výsyp. Na druhej strane sa potravinová intolerancia najčastejšie objavuje nie bezprostredne po konzumácii škodlivých potravín, ale pokojne aj o niekoľko dní po tom. K jej charakteristickým príznakom patrí tiež nervozita, únava, bolesti hlavy a nafukovanie. Medzi najznámejšie potravinové intolerancie v súčasnosti patrí intolerancia na laktózu.

Diagnostika a liečba potravinových alergií a intolerancií

V prípade, že máte podozrenie, že trpíte potravinou alergiou alebo intoleranciou na potraviny neodkladajte návštevu alergiológa či gastroenterológa. Nezabúdajte, že alergia sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku a najlepším spôsobom ako nepríjemných reakciám predchádzať je vylúčenie škodlivých potravín zo stravy. Príznaky alergickej reakcie viete v akútnych prípadoch taktiež potlačiť špecifickými výživnými doplnkami a ďalšími liekmi na známe aj neznáme alergické reakcie.

 

 

Pridať komentár

Mohlo by sa ti páčiť