Zeleninové ragú s červenou šošovicou je jedlom, ktoré sa u nás doma teší úspechu už zopár rokov.
Ide o sladší pokrm, ktorý chutí aj deťom a jeho veľkou výhodou je, že doň môžete použiť akúkoľvek zeleninu, akú máte práve po ruke.
My do ragú pridávame najčastejšie mrkvu, batáty, cviklu, kaleráb, ale aj karfiol či brokolicu.
Okrem toho obsahuje tento pokrm aj zdraviu prospešné látky, rastlinné bielkoviny a vlákninu.
Napríklad červená šošovica je vysoko proteínová strukovina, ktorá poskytuje esenciálne aminokyseliny potrebné pre rast a opravu tkanív. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá prispieva k zdravému tráviacemu systému a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
Kurkuma je zase známa svojimi silnými protizápalovými a antioxidantnými účinkami. Podporuje trávenie a pomáha v boji proti zápalom.
Čo budeme na ragú potrebovať
1 cibuľu
2 mrkvy (cca 200g)
130g kalerábu
100g prepláchnutej červenej šošovice
1 plechovku kokosového mlieka
2ČL kurkumy
1PL oleja
1ČL soli
Čierne korenie alebo čili podľa chuti (voliteľné)
Ako budeme postupovať
Cibuľu si nakrájame nadrobno. Mrkvu a kaleráb ošúpeme a nakrájame na tenšie pásiky. Červenú šošovicu prepláchneme čistou vodou.
Do rozpáleného hrnca si dáme olej, cibuľu, ktorú poriadne osolíme a chvíľu restujeme. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme ostatnú zeleninu, prepláchnutú šošovicu a chvíľočku restujeme. Potom primiešame kurkumu a kto má rád ostrejšie jedlá a toto jedlo nebudú jesť malé deti, môže pridať aj čierne korenie alebo čili. Nakoniec zalejeme kokosovým mliekom.
Za občasného miešania Varíme 20 až 25 minút.
Podávame napríklad s ryžou natural alebo s inou obilninou, s haluškami, prípadne s plackami.
Nakoniec zvykneme k jedlu pridať aj trocha kvasenej zeleniny, či kimchi.
Želám dobrú chuť!