Cícerový hummus je jedným z mojich obľúbených pokrmov. Je veľmi chutný a jeho konzumácia so sebou prináša aj zdravotné výhody. Tu je niekoľko z nich:
Je bohatý na bielkoviny
Cícer je výborným zdrojom rastlinných proteínov, ktoré sú dôležité pre rast a regeneráciu tkanív, ako aj pre správnu funkciu imunitného systému.
Má vysoký obsah vlákniny
Cícer a tahini (pasta z mletých sezamových semien) obsahujú veľa vlákniny, ktorá podporuje zdravie tráviaceho systému a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi.
Obsahuje zdravé tuky
Slnečnicový olej a tahini sú bohaté na zdravé tuky, ktoré podporujú zdravie srdca. Olivový olej, má protizápalové vlastnosti a pozitívne vplýva na cholesterol.
Obsahuje antioxidanty
Cesnak a citrónová šťava sú bohaté na antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele a môžu znižovať riziko chronických ochorení.
Obsahuje minerály a vitamíny
Cícer je dobrým zdrojom železa, fosforu, draslíka a vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre energetický metabolizmus a celkovú vitalitu. Tahini pridáva vápnik a vitamín E.
Podporuje zdravie kostí
Vápnik z tahini a fosfor z cíceru sú dôležité pre udržanie zdravých a silných kostí.
Má protizápalové účinky
Rímska rasca je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami, čo môže byť prospešné pre ľudí trpiacich autoimunitnými alebo zápalovými ochoreniami.
Cícerový hummus – aké suroviny budeme potrebovať na výrobu tejto pochúťky
5PL slnečnicového oleja
1 stredná cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
Soľ
200g uvareného alebo sterilizovaného cíceru
3PL Tahini
1/2-1 ČL rímskej rasce (s ňou opatrne, je veľmi aromatická a nie každému chutí)
2PL nálevu/vývaru z cíceru
Šťava z polovice citróna
Olivový olej na záverečné pokvapkanie hummusu
Ako si cícerový hummus pripravíme
Cibuľu očistíme a nakrájame. Cesnak očistíme a nakrájame na plátky.
Do rozpálenej panvice si dáme olej, cibuľu a poriadne ju osolíme. Restujeme zhruba 5 minút na miernom plameni.
Potom pridáme cesnak a restujeme ešte zhruba 3 minúty.
Do mixéra dáme uvarený cícer, tahini, citrónovú šťavu, obsah panvice aj s olejom, trocha nálevu/vývaru z cíceru, rímsku rascu a všetko dohladka rozmixujeme.
Cícerový hummus môžeme nakoniec ešte pokvapkať olivovým olejom.
Podávame napríklad s čerstvou alebo tepelne upravenou zeleninou a plackami, či s chlebom.
Tento recept je veľmi chutným a ak máme po ruke uvarený cícer, tak aj rýchlym pokrmom, ktorý nás príjemne zasýti a zároveň podporí naše zdravie.
Ak recept vyskúšate, budem veľmi rada, ak mi dáte vedieť, ako vám chutil výsledok.
Želám dobrú chuť!