Hľadáte zdravý a chutný koláč, ktorým potešíte chuťové bunky všetkých stravníkov a zároveň budete môcť všetci maškrtiť bez výčitiek? Máme pre vás recept, ktorý spĺňa všetky tieto kritériá. Týmto zdravým tvarohovým koláčom potešíte všetkých členov rodiny bez rozdielu veku, ale skvele ozdobí aj stôl na nedeľnú návštevu.
Zdravý tvarohový koláč
Ingrediencie:
Cesto:
· 150 g celozrnnej špaldovej múky (pre bezlepkový variant nahraďte špaldovú múku napríklad mandľovou alebo pohánkovou)
· 50 g mletých orechov (napríklad vlašských alebo mandlí)
· 50 g studeného kokosového oleja alebo masla
· 1 vajce
· 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
· Štipka soli
Náplň:
· 500 g tvarohu (ideálne polotučného alebo pre ešte zdravší variant nízkotučného)
· 2 vajcia
· 3 lyžice medu alebo iného prírodného sladidla
· 1 lyžica vanilkového extraktu
· Kôra z jedného citróna (množstvo podľa vlastných preferencií)
· Štipka škorice (podľa preferovanej chuti)
Zdobenie:
· Čerstvé ovocie (napríklad čučoriedky, maliny, jahody alebo marhule)
· Mandľové maslo (alebo iné orechové, ideálne v tekutej forme) na poliatie
· Pre gastronomických fajnšmekrov lístočky mäty na dozdobenie
Postup:
1. Začíname cestom:
· Zmiešame múku, mleté orechy a soľ v mise. Pridáme studený kokosový olej alebo maslo (podľa vašej preferencie) a prehnetieme zmes do podoby drobenky.
· Pridáme vajcia a med (alebo javorový sirup) a rýchlo vypracujeme hladké cesto.
· Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme oddýchnuť do chladničky zhruba na 30 minút.
2. Pripravíme formu:
· Dno koláčovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky formy vymažeme trochou oleja alebo masla. Forma potom bude od koláča lepšie oddeliteľná.
· Pripravené cesto vyvaľkáme na placku a vyložíme ním formu. Prepicháme vidličkou a dáme predpiecť na 10 minút do rúry predhriatej na 180 °C.
3. Vychutená náplň je kľúč k úspechu:
· V mise zmiešame tvaroh, vajcia, med, vanilkový extrakt a citrónovú kôru (ak používate). Podľa chuti môžeme pridať aj štipku škorice.
· Výslednú zmes nalejeme na predpečené cesto a rovnomerne rozotrieme.
4. Pred finále dopečieme:
· Už skoro hotový koláč vrátime do rúry a pečieme pri 170 ° C asi 30-35 minút, kým náplň nestuhne a nezačne zlatisto hnednúť. Je potrebné koláč priebežne kontrolovať, každá rúra pečie trochu inak a bola by škoda pokaziť výslednú chuť takto pred finále.
5. V dozdobení sa kreativite medze nekladú:
· Po vychladnutí tento zdravý tvarohový koláč ozdobíme čerstvým ovocím a polejeme orechovým maslom. Môžeme ho naliať priamo na koláče alebo vedľa na tanierik, aby si každý mohol koláč v masle máčať podľa ľubovôle. Pred podávaním môžeme pridať lístok mäty na osvieženie. Hotový koláč môžeme skladovať v chladničke zhruba 3 dni, potom by mohol začať trpieť ako na čerstvosti, tak aj chuti.
Zdroj titulného obrázka: Ryzhkov / stock.adobe.com