Každá skúsená gazdinka má svoj recept, na ktorý nedá dopustiť. Ak však ešte nemáš ten svoj, určite vyskúšaj tie naše. Najklasickejšie recepty na vianočné pečivo, s ktorými sa to určite podarí!
Mäkkučké medovníčky
Tieto medovníčky sú hneď mäkké a pri vhodnom skladovaní také ostanú niekoľko týždňov.
Potrebuješ:
- 600 g hladkej múky
- 120 g maslovej Hery
- 180 g medu
- 140 g kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 1 kávová lyžička mletej škorice
- 2 kávové lyžičky perníčkového korenia
Postup:
- V hrnci na šporáku nechaj rozpustiť Heru, spolu s cukrom a medom. Keď ti vznikne zmes jednotnej konzistencie, zo šporáka ju odstav a nechaj mierne vychladnúť.
- Kým zmes chladne, vymiešaj si múku, sódu bikarbónu, škoricu a perníkové korenie.
- Mierne vychladenú (stačí keď nebude horúca) medovú zmes zmiešaj so zmesou múky a korenín. Pridaj vajíčka a vypracuj cesto. Cesto nechaj pár minút v miske odpočívať.
- Cesto zabaľ do potravinárskej fólie a ulož do chladničky aspoň na dve hodiny. (Ak sa ti zdá málo husté, môžeš pridať múku. Rátaj ale s tým, že v chladničke ti cesto stuhne. Hustota vzniknutého cesta je závislá aj od druhu použitého medu).
- Stuhnuté cesto vyvaľkaj na pomúčenej doske na hrúbku 5mm a formičkami vykrajuj vianočné tvary.
- Poukladaj na papier na pečenie. Neukladaj ich príliš natesno, keďže ešte „narastú“.
- Pred pečením potri rozšľahaným vajíčkom.
- V trúbe budú približne 8 minút na 175°C.
Tipy Spokojnej mamy:
♥Ak sa chystáš medovníčky aj zdobiť cukrovou polevou, pred pečením ich nepotieraj vajíčkom. Poleva by ti potom na medovníky nemusela dobre priľnúť.
♥Medovníčky skladuj v papierovej krabici, vystlanej alobalom. Do krabice vlož niekoľko kúskov nakrájaného jabĺčka (polož na kúsok alobalu, tak aby sa samotných medovníčkov nedotýkali). Medovníky takto ostanú mäkké aj niekoľko mesiacov.
♥Nikdy nepeč malé medovníkové tvary na jednom plechu spoločne s veľkými.
♥Do vykrojeného medovníku môžeš ešte pred upečením vtlačiť kúsok vlašského oriešku. Potretým vajíčkom ho tam zafixuješ a po upečení sa ti tak od medovníčka neoddelí (nevypadne).
Linecké koláčiky
Medzi najlepšie recepty na vianočné pečivo sme bez diskusie museli zaradiť aj túto slovenskú vianočnú klasiku.
Potrebuješ:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky (použi domáce vajíčka, pri ktorých je žĺtko skutočne krásne žlté a aj pečivo tak získa celkom inú farbu)
- 1 kávová lyžička prdopeču (prášku do pečiva)
- 1 balenie vanilkového cukru (uprednostni ho pred vanilínovým – nie, nie je to to isté)
- 1 kávová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 kávová lyžička bieleho jogurtu
Postup:
- Stuhnuté maslo nastrúhaj na strúhadle.
- Všetky uvedené suroviny spolu rukou spracuj tak, aby si dosiahla cesto jednotnej konzistencie.
- Cesto odlož aspoň na hodinku do chladničky.
- Na múkou posypanej doske ho vyvaľkaj na hrúbku 3 – 4 mm a vykrajuj.
- Vykrojiť by si mala totožné tvary s dierkou uprostred aj bez nej, aby džem resp. plnka pri lepení koláčikov pekne v dierke vynikla.
- Poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie a peč na 170°C približne 10 minút.
- Vychladnuté koláčiky naplň džemom alebo nutelov.
Tipy Spokojnej mamy:
♥Ak chceš mať koláčiky jemné a krehké, je dôležité použiť iba žĺtka a nie celé vajíčka.
♥S cestom treba pracovať rýchlo. Ak sa totiž maslo v ceste zohreje, nasiakne do múky a koláčiky budú po upečení tvrdé. Ak teda robíš z väčšej dávky, rozdeľ si ju na dve časti a časť ktorú práve nespracuvávaš nechaj v chladničke.
♥Aby sa cesto dobre vykrajovalo, formičky nesmú byť mastné. Vlož ich občas do múky.
♥Konzistencia cesta je závislá aj od použitého masla či múky. Ak sa ti cesto drobí a nepracuje sa s ním dobre, pridaj do neho ešte lyžicu bieleho jogurtu a dôkladne premies.
Crinkles – popraskané čokoládové sušienky
Toto pečivo nie je u nás úplne tradičné ale posledné roky mu prepadli mnohí čokoholici. Veríme, že ak ho skúsiš pridáš ho aj ty do svojho zoznamu – „Najlepšie recepty na vianočné pečivo“.
Potrebuješ:
- 230 g kvalitnej horkej čokolády s vyšším obsahom kakaa
- 60 g masla
- 60 g kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 230 g hladkej múky
- 1 kávová lyžička kypriaceho prášku
Postup:
- Maslo a čokoládu nechaj spoločne rozpustiť.
- Vajíčka s cukrom vyšľahaj do penista.
- Čokoládovú hmotu zmiešaj spolu s vajíčkovou. (Čokoládová hmota už nesmie byť príliš horúca).
- Pridaj múku, ktorú si si predtým zmiešala s kypriacim práškom a škoricou.
- Vzniknuté cesto jednotnej konzistencie (nezľakni sa je lepivé) daj na celú noc do chladničky.
- Po oddýchnutí cesta z neho tvaruj malé guličky.
- Každú guličku obaľ najprv v kryštálovom a potom v práškovom cukre.
- Poukladaj ich na plech, vystlaný papierom na pečenie a peč približne 10 minút na 170°C.
Tipy spokojnej mamy:
♥Ak chceš aby mali koláčiky nádych vianoc, môžeš do nich pridať trošku perníkového korenia alebo mletej škorice.