Krémová špargľová polievka

Autor: spokojná mama

Sezóna špargle je v plnom prúde, takže si doma teraz pravidelne pripravujeme polievky, v ktorej sa táto skvelá zelenina nachádza. Biela špargľa je typicky sezónna zelenina, s vrcholom sezóny od apríla do júna.

Je bohatá na vitamíny a minerály, vrátane vitamínov A, C, E, K, B6, folátu, železa, medi, vápnika a zinku. Má tiež diuretické vlastnosti, ktoré pomáhajú pri detoxikácii tela. Biela špargľa má delikátnu chuť a krémovú textúru. Je jedinečná oproti svojej zelenej sestre vo viacerých aspektoch. Takým aspektom je napríklad fakt, že sa biela špargľa pestuje pod zemou. Aby zostala biela, musí byť chránená pred slnečnými lúčmi.

Biela špargľa je obvykle mäkšia a má jemnejšiu, menej horkú chuť ako zelená špargľa. Táto chuť je často popisovaná ako mierne orechová alebo maslová, čo ju robí obľúbenou vo vyššej gastronómii. Pred varením je potrebné bielu špargľu poriadne ošúpať, pretože jej koža býva tuhá a vláknitá.

Na polievku potrebujeme:

  • 1 stredná cibuľa
  • 3 obrovské stonky bielej špargle – čiže asi 6 až 8 stoniek špargle štandardnej veľkosti
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml vody
  • mletý muškátový oriešok na špičku čajovej lyžičky
  • 2PL umeoctu
  • soľ

 

Krémová špargľová polievka – postup prípravy:

  • Odrežeme konce špargle, v hrúbke zhruba 1 cm.
  • Špargľu ošúpeme a nakrájame na väčšie kusy.
  • Cibuľu a zemiak ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cesnak ošúpeme.
  • Do rozpáleného hrnca dáme olej, pridáme cibuľu a osolíme. Cibuľku restujeme do zlata.
  • Potom pridáme nakrájanú špargľu, zemiak a celý strúčik cesnaku.
  • Zalejeme vodou a necháme variť zhruba 12 minút.
  • Uvarenú polievku rozmixujeme do hladka.
  • Nakoniec pridáme muškátový oriešok a umeocot.

šparglová polievka

Biela špargľa si získala svoje miesto v srdciach gurmánov a kuchárov po celom svete nielen vďaka svojej jemnej chuti a univerzálnosti v kuchyni, ale aj kvôli svojim zdravotným prínosom. Užime si jej sezónu naplno!

Recept si môžete pozrieť aj vo forme videoreceptu tu.

Dobrú chuť!

Pridať komentár

Mohlo by sa ti páčiť