Detská pohotovosť bude fungovať po novom. O týchto zmenách by mal vedieť každý rodič

Autor: Paula

S dieťaťom sa na pohotovosť neskoro večer už nedostanete. Parlament schválil skrátenie ordinačných hodín. Aké sú teda nové pravidlá, podľa ktorých bude fungovať detská pohotovosť?

 

Detská pohotovosť

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili 14. mája 2024 novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje ordinačné hodiny v ambulanciách detských pohotovostí. Tie sa skrátia o dve hodiny. Po novom už lekári nebudú ordinovať do 22:00 hod, ale s dieťaťom vás vyšetria do 20:00 hod. Počas sviatkov budú lekári v ambulanciách detských pohotovostí ordinovať v čase od 8:00 do 20:00 hod. Táto zmena začne platiť od júla 2024.

Zmeny sa týkajú aj pediatrov v bežnej ambulancii

Detská pohotovosť nie je jedinou témou, ktorá bola diskutovaná v parlamente. Novela zákona o zdravotných poskytovateľoch zahŕňa tiež pediatrov v bežných ambulanciách. Aj im legislatíva upravila ordinačné hodiny. Po novom budú pediatri pacientom k dispozícii denne počas pracovného týždňa a aspoň raz do týždňa až do 16:00 hod. Na pohotovosti sa teda vybavíte len do 20-tej, zato sa však môžete obrátiť na svojho pediatra minimálne jeden deň v týždni aj neskôr popoludní.

Detská pohotovosť – Do novembra ich zanikne až 15. V ktorých mestách?

Sieť ambulancií pohotovostných služieb sa má v najbližšom období zredukovať. Jedna detská pohotovosť už bola zrušená v marci, od júla zanikne 10 detských pohotovostí, ďalšie 4 prídu na rad do konca novembra 2024. Rodičia s deťmi, ktoré budú potrebovať ošetrenie mimo ordinačných hodín svojho detského lekára, teda na pohotovosti, tak budú musieť vycestovať z menšieho mesta do väčšieho.

detská pohotovosť

Júlová zmena sa týka týchto miest:

Galanta (detská pohotovosť sa presunie do Dunajskej Stredy)
Senica (detská pohotovosť bude k dispozícii v Skalici)
Piešťany (presun do Trnavy)
Myjava (bude treba cestovať do Skalice)
Nové Mesto nad Váhom (presun do Trenčína)
Ružomberok (detská pohotovosť bude presunutá do Dolného Kubína)
Námestovo (presunie sa do Trstenej)
Sabinov (bude sa cestovať do Prešova)
Medzilaborce (pohotovosť bude v Humennom)
Košice okolie (presun do Košíc)

V novembri 2024 prestanú fungovať tieto 4 detské pohotovosti:

Partizánske (detská pohotovosť bude k dispozícii v Topoľčanoch)
Pezinok (presun do Bratislavy)
Šaľa (presunie sa do Nových Zámkov)
Kráľovský Chlmec (presun do Trebišova)

Detská pohotovosť v Dubnici nad Váhom už bola zrušená k 31.3.2024 a presunula sa do Trenčína.

 

Kedy ísť s dieťaťom na pohotovosť?

Rodičia sa o zdravie svojich detí prirodzene boja. Mnoho z nich však navštevuje pohotovosť s prehnaným strachom o svoje dieťa, ktorého zdravotný stav napokon nie je až taký vážny, že by si vyžadoval urgentné ošetrenie. Svedčia o tom aj preplnené čakárne, čím je neslávne známa asi každá detská pohotovosť.

Bežné respiračné ochorenia, prechladnutie či zvýšená teplota nie sú dôvody na to, aby ste išli na pohotovosť. Sú však situácie, kedy už domáca liečba nestačí. Ak sa zdravotný stav dieťaťa zhorší mimo ordinačných hodín ošetrujúceho lekára, napríklad večer alebo v noci, treba zasiahnuť. Návšteva detskej pohotovosti je v takomto prípade namieste.

Kedy teda ísť s dieťaťom na pohotovosť? Ak si nie ste istí, nič nepokazíte tým, že do ambulancie detskej pohotovosti najskôr zatelefonujete a poradíte sa. Opíšete príznaky ochorenia, aké dieťa prejavuje, prípadne akú liečbu ste zatiaľ použili. Často takáto konzultácia stačí, rodičia sa upokoja, zakúpia v lekárni odporúčaný liek a pokračujú v liečbe svojho dieťaťa doma.

Ak by bol stav dieťatka vážnejší, sestra alebo lekár vám odporučia s dieťaťom prísť na vyšetrenie. Týka sa to predovšetkým nasledujúcich prípadov:

– Náhla bolesť bruška, ktorá trvá viac ako dve hodiny
– Opakované prudké vracanie, hlavne ak je dieťa mladšie ako tri mesiace
– Vracanie spojené s úrazom hlavy
– Dieťa neciká viac ako 6 hodín
– Sťažené dýchanie v dôsledku laryngitídy (ktorá prichádza náhle najmä večer a v noci)
– Horúčka, ktorú sa nedarí znížiť
– Horúčka sprevádzaná vracaním alebo hnačkou
– Febrilné kŕče
– Hnačka, ktorú sprevádza apatia, smäd, neprijímanie tekutín, krv v stolici, zrýchlený pulz, studené končatiny, vpadnutá fontanela, suché sliznice, pery, pri plači dieťaťu netečú slzy (Čím je dieťa menšie, tým je riziko vzniku dehydratácie pri hnačke väčšie)

 

Rada na záver: Pred návštevou detskej pohotovosti nepodávajte dieťaťu lieky proti bolesti, pretože by sa tým prekryli príznaky a diagnostika by teda nemusela dopadnúť celkom správne.

 

 

Pridať komentár

Mohlo by sa ti páčiť