Šťavnatý rebarborový koláč

Autor: Lucia Šukolová

Tento rebarborový koláč pripravený zo špaldovej celozrnnej múky je chutným dezertom, ktorý uspokojí našu chuť na sladké a zároveň podporí naše zdravie. Tento vegánsky koláč neobsahuje pridaný cukor, ale využíva prirodzenú sladkosť surovín.  Je ideálny pre tých, ktorí dbajú o zdravý životný štýl. Rebarbora je známa svojimi zdravotnými benefitmi. Obsahuje vitamín K, vitamíny skupiny B, či antioxidanty. Rebarbora tiež obsahuje veľa vlákniny, ktorá napomáha udržiavať zdravie tráviaceho systému.

Rebarbora má svoju sezónu od apríla do júna, kedy je na vrchole svojej chuti a nutričných hodnôt. Pri konzumácii rebarbory je dôležité vedieť, že jej listy sú jedovaté a nesmú sa konzumovať. Vždy používame len stonky.

rebarborový koláč


Čo budeme potrebovať:

5 stoniek rebarbory

Na „2 vajíčka“: (ľanové semienka nasiaknu tekutinu a vytvoria hmotu, ktorá v koláči zastúpi dve vajíčka) 2PL mletých ľanových semienok a 6PL rastlinného mlieka (napríklad nesladeného ryžového)

1 a 1/2 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky  (1 hrnček = 250ml)

1/2 hrnčeka rastlinného mlieka

1/2 hrnčeka čakankového sirupu

1/4 hrnčeka rastlinného oleja (napríklad slnečnicového)

1ČL kypriaceho prášku bez fosfátov

1/2 ČL mletej vanilky

Štipka soli


Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180°C.
  • Stonky rebarbory umyjeme a olúpeme. Nakrájame ju zhruba na centimetrové kúsky.
  • Do misky dáme pomleté ľanové semienka a rastlinné mlieko. Pomiešame a necháme zhruba 10 minút odstáť. Ľanové semienka nasiaknu tekutinu a vytvoria hmotu, ktorá v koláči zastúpi dve vajíčka.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, vanilku, kypriaci prášok a štipku soli.
  • Pridáme mlieko, sirup, olej a ľanové semienka.
  • Poriadne premiešame a vylejeme do plechu alebo do formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Ja som použila okrúhlu tortovú formu s priemerom 25cm.
  • Nakoniec posypeme nakrájanou rebarborou a dáme piecť. Koláčik pečieme zhruba 25 minút.

Koláč môžeme potrieť lekvárom, alebo ho môžeme podávať s vegan „šľahačkou“, či so zmrzlinou. Tento rebarborový koláč príjemne osvieži jarný jedálniček a navyše prospeje nášmu zdraviu. Využime sezónu rebarbory naplno a doprajme si niečo chutné a zároveň zdraviu prospešné!

Pridať komentár

Mohlo by sa ti páčiť