Veríme, že ak tento šťavnatý cuketový koláč vyskúšate, s istotou ho budete robievať pravidelne. Koláčik chutí podobne ako perník, vďaka cukete je však oveľa jemnejší a vláčnejší. Je veľmi nenáročný na prípravu a zvládne ho aj začiatočník. Šťavnatý cuketový koláč máte hotový za polhodinu.
Na šťavnatý cuketový koláč budete potrebovať:
▫️250g hladkej múky
▫️200g práškového cukru
▫️1 balenie prášku do pečiva (ak chcete aby mal koláč jemne perníkovú chuť nahraďte klasický prášok do pečiva za prášok do perníka)
▫️3 polievkové lyžice kakaa
▫️1/2 čajovej lyžičky škorice
▫️2 vajíčka
▫️100ml mlieka
▫️200ml rastlinného alebo kokosového oleja
▫️350g najemno nastrúhanej cukety
Náš tip: Cuketu môžete po nastrúhaní necháme niekoľko minút odstáť a následne z nej jemne vytlačiť prebytočnú šťavu.
Na vrch:
▫️džem na potretie podľa chuti (ideálny je kyslejší – višňový či ríbezľový)
▫️vysokopercetná tmavá čokoláda
Cheesecake z lístkového cesta
Postup:
➡️ Ako prvé si spojíme suché ingrediencie a dôkladne ich spolu zmiešame (múku, cukor, KP, kakao, škoricu).
➡️ V druhej nádobe si zmiešame mokré ingrediencie (vajíčka, mlieko, olej).
➡️ Mokrú zmes zmiešame dokopy so suchou. Na záver zľahka primiešame cuketu. Do cesta môžeme pridať aj oriešky.
➡️ Vzniknuté cesto vylejeme na olejom potretý a polohrubou múkou vysypaný plech a pečieme cca 20 minút pri 180°C. Koláč treba samozrejme kontrolovať, nakoľko každá rúra pečie inak.
➡️ Ešte teplý koláč potrieme džemom.
➡️ Na záver šťavnatý cuketový koláč polejeme roztopenou čokoládou a podľa chuti môžeme posypať kokosom či orieškami, alebo jednoducho dozdobiť ovocím.
Čokoládová poleva
Klasickú čokoládovú polevu pripravíme vo vodnom kúpeli z 200g kvalitnej čokolády na varenie a150g masla. Alternatívou je čokoládová poleva známa ako Ganache. Pripravíme si ju z kvalitnej horkej čokolády a smotany v pomere 1:1, čiže 100g čokolády a 100 g 33% smotany na šľahanie.