Najlepšie recepty na vianočné pečivo

Autor: spokojná mama
0 komentár

Kto už pečie? No predsa celá redakcia Spokojnej mamy! Aby sme ti priniesli tie najlepšie recepty na vianočné pečivo, museli sme ich samozrejme samy vyskúšať a vyladiť. Každá skúsená gazdinka má svoj recept, na ktorý nedá dopustiť. Ak však ešte nemáš ten svoj budeme poctené ak skúsiš ten náš!

 

Mäkkučké medovníčky

Tieto medovníčky sú hneď mäkké a pri vhodnom skladovaní také ostanú niekoľko týždňov.

Potrebuješ:

  • 600 g hladkej múky
  • 120 g maslovej Hery
  • 180 g medu
  • 140 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 kávová lyžička mletej škorice
  • 2 kávové lyžičky perníčkového korenia

Postup:

  1. V hrnci na šporáku nechaj rozpustiť Heru, spolu s cukrom a medom. Keď ti vznikne zmes jednotnej konzistencie, zo šporáka ju odstav a nechaj mierne vychladnúť.
  2. Kým zmes chladne, vymiešaj si múku, sódu bikarbónu, škoricu a perníkové korenie.
  3. Mierne vychladenú (stačí keď nebude horúca) medovú zmes zmiešaj so zmesou múky a korenín. Pridaj vajíčka a vypracuj cesto. Cesto nechaj pár minút v miske odpočívať.
  4. Cesto zabaľ do potravinárskej fólie a ulož do chladničky aspoň na dve hodiny. (Ak sa ti zdá málo husté, môžeš pridať múku. Rátaj ale s tým, že v chladničke ti cesto stuhne. Hustota vzniknutého cesta je závislá aj od druhu použitého medu).
  5. Stuhnuté cesto vyvaľkaj na pomúčenej doske na hrúbku 5mm a formičkami vykrajuj vianočné tvary.
  6. Poukladaj na papier na pečenie. Neukladaj ich príliš natesno, keďže ešte „narastú“.
  7. Pred pečením potri rozšľahaným vajíčkom.
  8. V trúbe budú približne 8 minút na 175°C.

 

 

Tipy Spokojnej mamy:

Ak sa chystáš medovníčky aj zdobiť cukrovou polevou, pred pečením ich nepotieraj vajíčkom. Poleva by ti potom na medovníky nemusela dobre priľnúť.

Medovníčky skladuj v papierovej krabici, vystlanej alobalom. Do krabice vlož niekoľko kúskov nakrájaného jabĺčka (polož na kúsok alobalu, tak aby sa samotných medovníčkov nedotýkali). Medovníky takto ostanú mäkké aj niekoľko mesiacov.

Nikdy nepeč malé medovníkové tvary na jednom plechu spoločne s veľkými.

Do vykrojeného medovníku môžeš ešte pred upečením vtlačiť kúsok vlašského oriešku. Potretým vajíčkom ho tam zafixuješ a po upečení sa ti tak od medovníčka neoddelí (nevypadne).

 

 

 

 

Linecké koláčiky

Medzi najlepšie recepty na vianočné pečivo sme bez diskusie museli zaradiť aj túto slovenskú vianočnú klasiku.

Potrebuješ:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky (použi domáce vajíčka, pri ktorých je žĺtko skutočne krásne žlté a aj pečivo tak získa celkom inú farbu)
  • 1 kávová lyžička prdopeču (prášku do pečiva)
  • 1 balenie vanilkového cukru (uprednostni ho pred vanilínovým – nie, nie je to to isté)
  • 1 kávová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 kávová lyžička bieleho jogurtu

 

 

Postup:

  1. Stuhnuté maslo nastrúhaj na strúhadle.
  2. Všetky uvedené suroviny spolu rukou spracuj tak, aby si dosiahla cesto jednotnej konzistencie.
  3. Cesto odlož aspoň na hodinku do chladničky.
  4. Na múkou posypanej doske ho vyvaľkaj na hrúbku 3 – 4 mm a vykrajuj.
  5. Vykrojiť by si mala totožné tvary s dierkou uprostred aj bez nej, aby džem resp. plnka pri lepení koláčikov pekne v dierke vynikla.
  6. Poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie a peč na 170°C približne 10 minút.
  7. Vychladnuté koláčiky naplň džemom alebo nutelov.

 

 

Tipy Spokojnej mamy:

Ak chceš mať koláčiky jemné a krehké, je dôležité použiť iba žĺtka a nie celé vajíčka.

S cestom treba pracovať rýchlo. Ak sa totiž maslo v ceste zohreje, nasiakne do múky a koláčiky budú po upečení tvrdé. Ak teda robíš z väčšej dávky, rozdeľ si ju na dve časti a časť ktorú práve nespracuvávaš nechaj v chladničke.

Aby sa cesto dobre vykrajovalo, formičky nesmú byť mastné. Vlož ich občas do múky.

Konzistencia cesta je závislá aj od použitého masla či múky. Ak sa ti cesto drobí a nepracuje sa s ním dobre, pridaj do neho ešte lyžicu bieleho jogurtu a dôkladne premies. 

 

Crinkles – popraskané čokoládové sušienky

Toto pečivo nie je u nás úplne tradičné ale posledné roky mu prepadli mnohí čokoholici. Veríme, že ak ho skúsiš pridáš ho aj ty do svojho zoznamu – „Najlepšie recepty na vianočné pečivo“.

 

 

Potrebuješ:

  • 230 g kvalitnej horkej čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 60 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 230 g hladkej múky
  • 1 kávová lyžička kypriaceho prášku

Postup:

  1. Maslo a čokoládu nechaj spoločne rozpustiť.
  2. Vajíčka s cukrom vyšľahaj do penista.
  3. Čokoládovú hmotu zmiešaj spolu s vajíčkovou. (Čokoládová hmota už nesmie byť príliš horúca).
  4. Pridaj múku, ktorú si si predtým zmiešala s kypriacim práškom a škoricou.
  5. Vzniknuté cesto jednotnej konzistencie (nezľakni sa je lepivé) daj na celú noc do chladničky.
  6. Po oddýchnutí cesta z neho tvaruj malé guličky.
  7. Každú guličku obaľ najprv v kryštálovom a potom v práškovom cukre.
  8. Poukladaj ich na plech, vystlaný papierom na pečenie a peč približne 10 minút na 170°C.

Tipy spokojnej mamy:

Ak chceš aby mali koláčiky nádych vianoc, môžeš do nich pridať trošku perníkového korenia alebo mletej škorice. 

Pridať komentár

Mohlo by sa ti páčiť